Dimarts, 19 Març 2024

Recerca

Des d’Atena Gender Consulting considerem essencial poder continuar fent recerca sobre com implementar la gestió transversal de gènere en les organitzacions, en les polítiques i en els serveis i per aquest motiu treballem conjuntament amb les administracions públiques i Universitats per aprofundir en aquests temes.

Alguns dels projectes dissenyats i portats a terme per nosaltres són:

Una proposta d’ “ulleres d’igualtat de gènere” pel món local”

Projecte guanyador dels Ajuts a la Recerca Francesca Bonnemaison en igualtat d'oportunitats i gènere. Convocatòria 2014.

Aquest projecte ha analitzat les resistències institucionals i individuals existents en les administracions locals per implementar la gestió transversal de gènere. Conèixer aquestes resistències ha estat clau per dissenyar una Guia adreçada als Ajuntaments i editada per la Diputació de Barcelona.

Per aquest treball s’han realitzat diferents workshops amb l’assistència de diversos ajuntaments: el 26/01/2015 a l’Ajuntament de Granollers es va analitzar l’estat de salut de les Àrees d’Igualtat. El 25/02/2015 a l’Ajuntament de Terrassa es va discutir sobre la transversalitat de gènere en els Serveis a les persones i en les polítiques de cohesió social. El 23/03/2015 ens vam trobar a l’Ajuntament de Sant Boi del Llobregat per analitzar l’àrea d’urbanisme, habitatge i mobilitat. El 14/04/2015 l’ajuntament de Sitges va ser el marc per discutir sobre què es pot fer des de promoció econòmica, treball i ocupació. El 24/04/2015 a l’Ajuntament de Mataró es va analitzar com incorporar la visió de gènere en les polítiques locals de sanitat i salut pública. El 15/05/2015 l’Ajuntament de Sant Sadurní va ser la seu per analitzar les polítiques d’ensenyament, cultura i esports des de la perspectiva de gènere. El 16/06/2015 a l’ajuntament de Gavà es van analitzar què es pot fer des de recursos Humans, formació i comunicació per afavorir la gestió transversal de gènere. I finalment el 16/12/2015 la Diputació de Barcelona va ser l’espai escollit per discutir les principals conclusions obtingudes de totes les sessions i les propostes que s’haurien de recollir en la guia final.

2014: investigadora principal en l’estudi sobre lideratge femení a Espanya i Amèrica Latina. Realització de 25 entrevistes a dones executives d’Amèrica Llatina i redacció de l’informe sobre aquesta regió.

2012: “Diagnosis del Projecte de L’ajuntament de Torí (Itàlia): “+Tempo+Spazio”. Finançament: Programa Temps i Qualitat de Vida. Ajuntament de Barcelona.

2011: “Anàlisis de les experiències locals en polítiques del temps de la xarxa de ciutats europees sobre els usos del temps”. Finançament: Ajuntament de Barcelona.

2010/2011: “Eines per realitzar pressupostos amb sensibilitat de gènere en els ajuntaments catalans”. Finançament: Institut Català de les Dones.

2008/2009: “Gestió transversal de gènere en els ajuntaments petits de Catalunya: guia per a la implementació”. Finançament: Institut Català de les Dones.

2008: “La presència de les dones en política és garantia de sensibilitat de gènere en els ajuntaments?”. Amb el finançament de l’ICPS de Barcelona, ajuts a la recerca Dones i Representació Política 2008.

També hem participat en projectes liderats per altres organitzacions:

2014/2016: membre del projecte “Homes cuidadors. Reptes i oportunitats per reduir les desigualtats de gènere i afrontar les noves necessitats de cura”. Investigadores principals: Dra. Dolors Comas (URV) i Dra. Diana Marre (UAB). Projecte guanyador de la convocatòria de RecerCaixa 2014.

2013/2014: participació en qualitat d’experta en el Projecte europeu EpoGender “Towards an eficient implementation of the European Protection Order against gender violence”. Programa Daphne III, Direcció General de Justicia de la Comissió Europea. Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

2008/2009: participació en el projecte de recerca de l’ICPS “Fòrum de polítiques públiques sobre transversalitat de gènere”. Finançament: Institut Català de les Dones.