Dimarts, 19 Març 2024

Experiència formació presencial

Des d’Atena Gender Consulting també tenim una àmplia experiència en cursos presencials adreçats a personal tècnic i polític que vol entendre què són les polítiques d’igualtat de gènere, però que sobretot vol aprendre a dissenyar polítiques d’igualtat de gènere, ja sigui introduint canvis per incorporar la perspectiva de gènere en les polítiques que ja s’estan realitzant o bé dissenyant noves polítiques des d’un enfocament transformador i interseccional.

Hem realitzat un gran número de cursos presencials adreçats al personal tècnic i polític del món local i de la Generalitat de Catalunya. Cursos en els que hem presentat el concepte i l’evolució històrica de les polítiques d’igualtat de gènere; hem explicat per què les polítiques de gènere no es centren en les dones sinó que afronten les relaciones de gènere i descobreixen la presència d’una esfera femenina indispensable pel bon desenvolupament de la vida quotidiana; hem analitzat la realitat amb ulleres liles que ens permeten detectar les diferències de gènere, desigualtats de gènere i discriminacions de gènere que encara existeixen en les nostres ciutat; hem après a utilitzar eines que permeten incloure la perspectiva de gènere en tota política i servei: indicadors de gènere, informes de l’impacte de gènere, pressupostos amb sensibilitat de gènere; hem presentat bones pràctiques i hem analitzat la possibilitat d’implementar-les en altres contextos; hem conegut les polítiques sobre els usos del temps en les ciutats, entre moltes altres coses.

Els cursos que s’han realitzat van des de les 2 hores a les 30 segons les exigències i objectius perseguits per les administracions locals.

Alguns dels cursos que hem realitzat són els següents:

2018. Curs sobre com incorporar la perspectiva de gènere en les formacions. 13 hores de formació. 10 hores formació presencial i 3 hores de seguiment virtual. Generalitat de Catalunya. Institut Català de les Dones. Juny i juliol 2018. Organització: ICD i EAPC.

2018. “Disseny de les polítiques públiques amb perspectiva de gènere”. 23 hores lectives. 20 hores formació presencial i 3 hores de seguiment virtual. Generalitat de Catalunya. Institut Català de les Dones. Juny i juliol 2018. Organització: ICD i EAPC.

2018. Curs: “Gestió Transversal de Gènere”. 13 hores lectives. 10 hores presencials i 3 hores de seguiment virtual. Serveis territorials de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre. Juny i juliol 2018. Organització: ICD i EAPC.

2018. Curs: “Gestió Transversal de Gènere”. 13 hores lectives. 10 hores presencials i 3 hores de seguiment virtual. Serveis territorials de la Generalitat de Catalunya a Lleida. Juny i juliol 2018. Organització: ICD i EAPC.

2018. Curs: “Què són les polítiques d’igualtat de gènere. Marc teòric i realitat pràctica”. Formació de 5 hores presencials a les dones amb responsabilitats polítiques de la comarca. Figueres. 7 juliol 2018. Organització: Consell Comarcal Alt Empordà.

2018. Assignatura “Plans d’Igualtat a l’Administració Local” dins de la Diplomatura de Postgrau en Gènere i Igualtat. 16º edició-curs 2017/2018. 8 hores. 8 de maig i 12 juny 2018. Grup Antígona. Universitat Autònoma de Barcelona.

2018. Curs sobre com incorporar la perspectiva de gènere en la gestió universitària. Curs adreçat al Personal d’Administració i Serveis de la Universitat Pompeu Fabra. Organització: UPF. 13,5 hores de formació presencial i 5 hores de formació virtual per realitzar la transferència al lloc de treball. 16, 18 i 20 d’abril.

2018. Curs sobre la transversalitat de gènere per al personal tècnic i assessor del Síndic de Greuges de Catalunya. Curs modalitat semi-presencial: 10 hores de formació presencial i 13 hores de formació virtual. Organització: Síndic de Greuges i ICD.

2018. Curs “Gestió transversal de gènere en el Servei Català de la Salut de la Generalitat de Catalunya”. 13 hores. Servei català de la Salut (SCS). 7 i 9 de març més 3 hores de formació virtual. Organització: SCS i EAPC.

2018. Curs introductori. Què són les polítiques d’Igualtat de Gènere? curs de 4 hores adreçat al personal tècnic del Consell Comarcal de la Cerdanya. Puigcerdà. 8 de febrer.

2017. Curs de formació sobre GESTIÓ TRANSVERSAL DE GÈNERE adreçat a personal directiu de la Generalitat de Catalunya. Curs de 13 hores, 10 hores presencial i 3 hores virtuals de transferència al lloc de treball. Realització de 4 edicions: Departament de Treball, Departament de Salut, Departament d’Agricultura, ramaderia i pesca i un adreçat a totes les persones amb càrregues directives, que es va realitzar a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. Organització: ICD i EAPC.

2017. “Curs introductori: què són les polítiques transversals de gènere”. Curs presencial adreçat a tots els treballadors i treballadores del Consell Comarcal de l’Alt Urgell. 5 hores. La Seu d’Urgell. 16 de novembre.

2017. “Pressupostos amb perspectiva de Gènere”. Curs organitzat per l’ICD i realitzat a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. 20 hores de formació presencial més 3 hores virtual de transferència al lloc de treball. Octubre 2017.

2017. “Disseny de les polítiques públiques amb perspectiva de gènere”. 23 hores lectives. 20 hores formació presencial i 3 hores de seguiment virtual. Generalitat de Catalunya. Institut Català de les Dones. Juny i juliol 2017. Organització: ICD i EAPC.

2017. Curs sobre com incorporar la perspectiva de gènere en les formacions. 13 hores de formació. 10 hores formació presencial i 3 hores de seguiment virtual. Generalitat de Catalunya. Institut Català de les Dones. Juny i juliol 2017. Organització: ICD i EAPC.

2017. “Planificació i Avaluació en perspectiva de gènere” 6 hores de formació. 4 grups d’alumnat. Ajuntament de Terrassa. Maig i Juny 2017.

2017. Assignatura “Plans d’Igualtat a l’Administració Local” dins de la Diplomatura de Postgrau en Gènere i Igualtat. 15º edició-curs 2016/2017. 8 hores. 23 i 30 de maig 2017. Grup Antígona. Universitat Autònoma de Barcelona.

2016. Sessió formativa de 4 hores: “Què fan diferent les administracions compromeses amb la igualtat d’oportunitats?” dins del curs “Si ho fem, fem-ho bé! Com incorporar la perspectiva de gènere a les polítiques públiques”. Consell Comarcal del Solsonès. Solsona. 2 desembre 2016.

 

2016. Claus per a la implementació de les polítiques d’igualtat de gènere per a la Xarxa de Referents d’Igualtat de la Diputació de Barcelona. Direcció de Serveis de Formació. Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona. Curs de 16 hores: 7 octubre, 14 octubre, 21 octubre i 28 octubre 2016 de les 10.00 a les 14.00 hores.

2016. Taller “La responsabilitat laboral com estratègia d’igualtat” (5 hores). Ciutat de Mèxic. Curs organitzat conjuntament amb ACCSE. Acción Social Empresarial. 26 agost 2016.

2013. Curs “incorporació de la transversalitat de gènere i apoderament de les dones a les polítiques públiques”. Escola Administració Pública de Catalunya i Institut Català de les Dones. 21 i 22 març (8 hores).

2011. Curs sobre polítiques transversals de gènere. Nivell 2: eines i bones pràctiques. Metodologia blended (30 hores). Ajuntament de Lleida.

2010. Curs sobre polítiques transversals de gènere. Nivell 1: conceptes i marc normatiu (20 hores presencials). Ajuntament de Lleida.

2010. Curs “La formació des de la perspectiva de gènere”. 12 hores. Mas Carandell. Ajuntament de Reus.

2010. Curs “Instruments per dissenyar polítiques públiques de gènere”. 28 hores. IL3-Universitat de Barcelona i Federació de Municipis de Catalunya.

2010. Sessió sobre “Tècniques quantitatives bàsiques” en el curs “Tècniques metodològiques per a l’aplicació de polítiques d’igualtat a les empreses: elaboració de projecte, informes, plans d’igualtat, protocols, guies i pressupostos amb perspectiva de gènere. (4 hores). Ajuntament de Tarragona i Universitat Rovira i Virgili.